Contract Cadru de Comercializare a Pachetelor de Servicii de Călătorie
Nr. ……din data ………….
Părțile contractante:
Agenția de Turism Intermediară ALEGE VACANTA (denumită în continuare "Agenția"), (SC ALEGE VACANTA SRL) cu sediul în Bucuresti, Str Preda Buzescu 32A, sector 4, înregistrată la Registrul Comerțului sub nr. J2024037802002, Cod Fiscal 50822040, adresa mail rezervari@alegevacanta.ro, telefon: +40766404460, website: www.alegevacanta.ro, cont bancar RO66BTRLRONCRT0CV4019601 (RON), RO13BTRLEURCRT0CV4019601 (EUR) deschise la BANCA TRANSILVANIA, titulara licenței de turism nr.3148/03.12.2024
Si
Turistul
Domnul/Doamna ………………………................, domiciliat(ă) în ………………………, telefon …………………… e-mail …………………… posesor/posesoare al/a cărții de identitate seria ………………, nr. ……………, eliberată de ……………………, la data de ……………………, CNP ……………………......................, adresa .....................................................................................
au convenit să încheie prezentul contract.
1. Obiectul contractului
1.1. Obiectul prezentului contract îl constituie vânzarea de către Agenție a pachetului de servicii de călătorie înscris în voucher, bilet de odihnă, tratament, excursie, sau alt document anexat prezentului contract.
Agenția acționează ca intermediar pentru pachetul de servicii oferit de Agenția Organizatoare, care este definită astfel:
Agenția Organizatoare: ………………………………......., cu sediul în ………………………………, înregistrată la Registrul Comerțului sub nr. …………………., Cod Fiscal ……………………, titulara licenței de turism nr. ……………………, având polița de asigurare nr. …………………… emisă de ……………………………… .
Serviciile contractate:
Număr de persoane: …………………………………………
Nume și prenume beneficiari: …………………………………………
Programul circuitului/Hotelul ales de turist: …………………………………………
1.2. Serviciile complete care fac parte din prezentul contract sunt detaliate în Anexa „Bon de comandă”. Această anexă este parte integrantă a contractului și trebuie semnată de ambele părți la momentul rezervării.
1.3. Opțiunea pentru asigurare: La momentul încheierii contractului, turiștii pot opta pentru încheierea unei asigurări facultative (medicală, storno sau travel).
Opțiunile pentru asigurare se completează astfel:
NU DORESC să închei: □ asigurare storno □ asigurare medicală □ asigurare travel
DORESC să închei:
□ Asigurare storno, pentru turiștii: ………………………………………………………………
□ Asigurare medicală, pentru turiștii: ……………………………………………………………
□ Asigurare travel, pentru turiștii: ………………………………………………………………
Semnătura: ____________________________
2. Încheierea contractului
2.1. Contractul se consideră încheiat:
a) în momentul semnării de către Turist sau prin acceptarea condițiilor contractuale în cazul achizițiilor efectuate la distanță, prin mijloace electronice;
b) în momentul în care turistul primeşte confirmarea scrisă a rezervării de la Agenţie, în cel mult 60 de zile calendaristice de la data întocmirii bonului de comandă. Este responsabilitatea agenţiei de turism de a informa turistul prin orice mijloace convenite în scris cu acesta (telefon, mail, fax etc.) dacă rezervarea pe care a solicitat-o s-a confirmat. Pentru procesarea unei rezervări de servicii, Agenţia poate solicita un avans de până la 10-50% din preţul pachetului sau plata integrală a contravalorii pachetului, în funcţie de data la care turistul solicită serviciile.
• Dacă bonul de comandă coincide cu confirmarea rezervării și aceasta este emisă în termen de 60 de zile de la semnarea bonului, turistul care renunță la călătorie datorează penalități Agenției – conform cu acest contract.
• Dacă confirmarea diferă de bonul de comandă sau nu este emisă în termen de 60 de zile, turistul poate considera rezervarea anulată și are dreptul la rambursarea integrală a sumelor plătite in avans.
c) în momentul eliberării documentelor de călătorie (voucher, bilet de odihnă şi/sau tratament, bilet de excursie etc.), inclusiv în format electronic, în cazul în care pachetele de servicii turistice fac parte din oferta standard a agenţiei de turism sau există deja confirmarea de rezervare din partea altor prestatori.
2.2. Contractul încetează de drept odată cu finalizarea efectivă a prestării serviciilor turistice incluse în documentele de călătorie.
2.3. În cazul în care prezentul contract este pus integral la dispoziția Turistului sub formă de catalog, pliant, înscrisuri, site-ul agenției sau alte mijloace electronice (e-mail, fax etc.), obligația de informare a Turistului se consideră îndeplinită prin înscrierea informațiilor relevante în documentele de călătorie sau fiscale furnizate de Agenție. În aceste condiții, nu este necesară încheierea contractului cadru în formă scrisă, dacă documentele furnizate conțin informațiile prevăzute la art. 12 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 107/1999 privind comercializarea pachetelor de servicii turistice.
Informațiile și fotografiile prezentate în cataloage, oferte speciale, site-uri sau alte materiale publicitare sunt orientative și au caracter informativ, fără a afecta calitatea sau cantitatea serviciilor contractate de Turist.
3. Prețul contractului și modalități de plată
3.1. Prețul contractului este de …………… și include:
• costul serviciilor efective; comisionul Agenției; TVA.
Dacă preţul nu este specificat în prezentul contract, atunci acesta este specificat în bonul de comandă (dacă există), alte documente de călătorie, cataloage, pliante, alte înscrisuri puse la dispoziţie turistului, site-ul Agenţiei, alte mijloace de comunicare electronică şi/sau pe factură.
În cazul rezervărilor în regim Early Booking (sau alte oferte speciale), reducerea este inclusă în pachet, iar procentul specificat se aplică exclusiv serviciilor de cazare. Orice modificare a contractului solicitată de Turist va duce la anularea rezervării cu penalizări și refacerea acesteia la prețul și condițiile valabile în momentul reinscrierii. Nerespectarea condițiilor de plată pentru rezervările tip Early Booking determină ajustarea prețului conform ofertei standard.
3.2. Modalități de plată:
a) Avans: …………………… % din valoarea totală, achitat la semnarea contractului;
Diferența: …………………… %, achitată conform termenelor comunicate.
b) Plata integrală a contravalorii pachetului de servicii turistice.
Depășirea termenului de plată atrage aplicarea unei penalități de 0,3% pe zi de întârziere, calculată la suma scadentă neachitată.
Dacă la încheierea contractului s-a perceput un avans, plata finală se va efectua astfel:
Pentru serviciile turistice care necesită confirmare de la prestatori:
• conform termenelor comunicate de Agenție în scris prin bonul de comandă sau alte mijloace de comunicare;
Pentru serviciile turistice care nu necesită confirmare: după cum urmează:
• Termene de plată pentru oferta STANDARD;
• Termene de plată pentru oferta Early Booking, Black Friday, Last Minute, alte oferte speciale.
Condițiile de plată menționate mai sus (oferta standard și oferte speciale) sunt aplicabile tuturor situațiilor, cu excepția cazurilor în care programul turistic confirmat are reguli proprii de plată (detaliate în condițiile ofertei sau programului turistic).
3.3. Plata serviciilor turistice externe: Plata poate fi efectuată în valuta specificată în contract sau în RON, utilizând cursul de referință BNR + 2% din ziua plății.
3.4. Plata serviciilor turistice interne: Plata poate fi efectuată și cu vouchere de vacanță. Pachetele turistice achiziționate cu vouchere de vacanță trebuie să includă servicii de cazare (minim și obligatoriu), alimentație publică, transport, tratament balnear, agrement – toate desfășurate pe teritoriul României, conform art. 290 alin. 2 Cod Fiscal.
Dacă Turistul renunță la pachetul achiziționat cu vouchere de vacanță, Agenția poate oferi un alt pachet, la valoarea inițială minus penalizările aplicabile sau la un preț mai mare, cu plata diferenței de preț. Conform OUG 8/2009, în cazul renunțării definitive la pachet, Agenția nu poate restitui Turistului voucherele de vacanță sau contravaloarea acestora în bani.
3.5. Modalități de plată: Plata serviciilor se poate face prin virament bancar sau depunere în conturile Agenției, deschise la:Banca Transilvania: RO66BTRLRONCRT0CV4019601 (RON), RO13BTRLEURCRT0CV4019601 (EUR)
4. Drepturile și obligațiile Agenției
4.1. Agenţia se obligă să furnizeze turistului un bon de comandă în situaţia solicitării unor pachete de servicii turistice care necesită confirmarea rezervării din partea altor prestatori.
4.2. În cazul modificării uneia dintre prevederile esenţiale ale contractului, cum ar fi: serviciile incluse în pachet, datele de călătorie, modificarea categoriei unităţii de cazare, Agenţia are obligaţia de a informa turistul cu cel puţin 15 zile înainte de data începerii călătoriei.
4.3. În cazul unui pachet care include transport aerian:
• Transportatorul aerian poate modifica orele de zbor fără a solicita acordul Agenției. Agenția nu răspunde pentru modificările de orar ale zborurilor.
• Orice problemă legată de operarea zborului (întârzieri, anulări) intră în responsabilitatea exclusivă a transportatorului, conform Regulamentului 261/2004 și HG 1912/2006.
• Ziua plecării și ziua sosirii sunt destinate transportului și nu sunt considerate zile turistice.
4.4. Pentru pachete de tip croazieră:
• Linia de croazieră poate modifica locația cabinei rezervate din motive de siguranță, dar numai cu o cabină de aceeași categorie. În acest caz, turistul nu va fi despăgubit, deoarece tipul de cabină rămâne neschimbat.
4.5. Modificarea prețului contractului: Prețul poate fi ajustat (majorare sau micșorare) exclusiv de către Agenția Organizatoare din motive precum:
• variații ale costurilor de transport;
• modificări ale taxelor de aterizare, debarcare sau alte servicii portuare/aeroportuare;
• fluctuații ale cursului valutar aferent pachetului de servicii turistice contractat.
Orice ajustare a prețului poate fi realizată doar de Agenția Organizatoare și nu poate avea loc în ultimele 20 de zile calendaristice înainte de plecare.
4.6. Modificarea semnificativă a contractului: Dacă Agenția Organizatoare trebuie să modifice semnificativ contractul (principalele caracteristici ale serviciilor sau o creștere de peste 8% a prețului), Turistul este informat în scris, cu detalii privind modificările propuse. Turistul are 48 de ore pentru a accepta modificarea sau pentru a înceta contractul fără penalități. Dacă modificările scad calitatea sau costul serviciilor, Turistul beneficiază de o reducere corespunzătoare a prețului. În lipsa unui răspuns în termen de 48 de ore, se consideră că Turistul a acceptat modificările.
4.7. În cazul în care, după începerea călătoriei turistice, o parte importantă din serviciile turistice prevăzute în contract nu este realizată sau Agenţia Organizatoare constată că nu le va putea realiza, aceasta este obligată:
a) să ofere turistului alternative corespunzătoare în vederea continuării călătoriei turistice fără majorarea preţului, respectiv serviciile turistice oferite să fie de aceeaşi calitate şi cantitate;
b) să restituie turistului sumele ce reprezintă diferenţa dintre serviciile turistice achitate şi cele efectiv prestate în timpul călătoriei turistice;
c) în cazul în care nu pot fi oferite turistului alternative corespunzătoare sau acesta nu le acceptă din motive întemeiate, să asigure fără costuri suplimentare transportul retur al turistului la locul de plecare ori în alt loc agreat de acesta şi, după caz, despăgubirea pentru serviciile neprestate.
4.8. Agenţia este răspunzătoare pentru buna executare a obligaţiilor asumate prin contract, cu excepţia următoarelor cazuri:
a) când neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a obligaţiilor asumate prin contract se datorează turistului;
b) când neîndeplinirea obligaţiilor se datorează unor cauze de forţă majoră sau unor împrejurări pe care nici Agenţia, nici prestatorii de servicii nu le puteau prevedea sau evita, inclusiv, dar fără a se limita la: modificarea companiei aeriene, de orar sau de itinerar, întârzieri în traficul mijloacelor de transport, defectarea mijlocului de transport, accident, blocaje, lucrări sau reparaţii pe drumurile publice), neîndeplinirea grupului minim ca urmare a unor renunţări de ultimă oră sau a neobţinerii vizelor pentru toţi participanţii. Agenţia nu este răspunzătoare pentru prejudiciile cauzate turistului ca urmare a întârzierilor curselor (inclusiv charter), a pierderii de bagaje şi a altor împrejurări care revin exclusiv în sarcina transportatorului în temeiul actelor normative specifice;
c) când neîndeplinirea obligaţiilor se datorează unui terţ care nu are legătură cu furnizarea serviciilor prevăzute în contract, iar cauzele care au determinat neîndeplinirea obligaţiilor au un caracter imprevizibil şi inevitabil.
4.9. Agenţia are obligaţia să furnizeze în scris turistului sau prin orice mijloace de comunicare electronice convenite în scris cu turistul (e-mail, fax, sms etc.), cu 3-5 zile, înainte de data plecării, următoarele informaţii:
a) orarele, locurile escalelor şi legăturile, precum şi, după caz, locul ce urmează să fie ocupat de turist în fiecare dintre mijloacele de transport incluse;
b) denumirea, sediul/adresa, numerele de telefon şi de fax, adresele de e-mail ale reprezentanţei locale a organizatorului ori, în lipsa acestora, un număr de apel de urgenţă care să îi permită contactarea organizatorului şi/sau a detailistului;
c) pentru călătoriile minorilor neînsoţiţi de părinţi, informaţii care să permită părinţilor stabilirea unui contact direct cu copilul sau cu responsabilul de la locul cazării copilului;
d) obligaţiile turistului prevăzute la pct. 5.10, 5.11 şi 5.13.
4.10. Agenţia, parte în contract, este obligată să acorde prompt asistenţă turistului aflat în dificultate, în cazul situaţiilor de forţă majoră sau al unui eveniment pe care nici agenţia de turism, nici furnizorul sau prestatorul de servicii, cu tot efortul depus, nu îl puteau prevedea sau evita.
5. Drepturile și obligațiile Călătorului
5.1. In cazul in care turistul nu poate sa participe la calatoria turistica, acesta poate sa cesioneze contractul (daca este posibil), unei terte persoane care indeplineste toate conditiile aplicabile pachetului de servicii turistice contractat, cu obligatia de a anunta in scris Agentia cu cel putin 5 zile inaintea datei de plecare. Intre turistul care nu poate participa la calatoria turistica contractata (cedentul), terta persoana (cesionarul) si agentia de turism (debitor cedat) urmeaza a se incheia un contract de cesiune cu privire la pachetul de servicii turistice contractate si cesionate.
Pentru calatoriile individuale, in cazul in care mijlocul de transport este avionul, transferul poate fi efectuat numai daca exista posibilitatea transferarii locului de zbor. De asemenea, pentru calatoriile care necesita indeplinirea unor conditii speciale, ex: obtinerea vizelor turistice, se va tine seama de acestea pentru cesiunea contractului. Responsabilitatea incheierii contractului de cesiune revine dupa caz fie cedentului, fie cesionarului, si niciodata Agentiei de turism (debitorului cedat). In acest caz Agentia reziliaza contractul cu turistul care cesioneaza contractul si incheie un alt contract cu noul turist. Turistul care cedeaza pachetul sau de servicii, precum si cesionarul, sunt responsabili in mod solidar la plata pretului calatoriei si a eventualelor costuri suplimentare aparute cu ocazia acestei cedari.
5.2. In cazul in care preturile stabilite in contract sunt majorate cu peste 8%, indiferent de motivele majorarii, turistul poate rezilia/denunta unilateral contractul, avand insa dreptul la rambursarea imediata de catre Agentie a sumelor platite, inclusiv comisionul.
5.3. Turistul este obligat sa comunice Agentiei, in termen de 5 zile calendaristice de la primirea instiintarii prevazute la cap. IV pct. 4.2 privind modificarea prevederilor esentiale ale contractului sau in timp util inainte de inceperea calatoriei, in cazul aplicarii clauzelor prevazute in cap. IV pct. 4.7. literele b) si c), hotararea sa de a opta pentru:
• rezilierea/denuntarea unilaterala a contractului fara plata penalitatilor sau
• acceptarea noilor conditii ale contractului.
5.4. In cazul in care turistul decide sa participe la calatoria asupra careia s-au operat modificari in conditiile cap. IV pct. 4.2. se considera ca toate modificarile au fost acceptate si turistul nu poate solicita despagubiri ulterioare datorate modificarilor de acest tip.
5.5. In cazul in care turistul reziliaza/denunta unilateral contractul in temeiul pct. 5.3. sau Agentia anuleaza calatoria turistica inaintea datei de plecare, turistul are dreptul:
• sa accepte la acelasi pret un alt pachet de servicii turistice de calitate echivalenta sau superioara, propus de Agentie;
• sa accepte un pachet de servicii turistice de calitate inferioara propus de Agentie, cu rambursarea imediata a diferentei de pret, in sensul rambursarii diferentei de pret dintre cele doua pachete turistice, la momentul incheierii noului contract de prestare de servicii;
• sa i se ramburseze imediat toate sumele achitate in virtutea contractului.
5.6. In toate cazurile mentionate la pct. 5.5., turistul are dreptul sa solicite Agentiei si o despagubire, cuantumul careia poate fi stabilit prin acordul comun al partilor sau in baza unei hotarari a instantei de judecata, pentru neindeplinirea prevederilor contractului initial, cu exceptia cazurilor in care:
• anularea s-a facut datorita nerealizarii numarului minim de persoane mentionat in contract, iar Agentia a informat in scris turistul cu cel putin 15 zile calendaristice premergatoare datei plecarii;
• anularea s-a datorat unui caz de forta majora (circumstante imprevizibile, independente de vointa celui care le invoca si ale caror consecinte nu au putut fi evitate in ciuda oricaror eforturi depuse, in aceasta nefiind incluse suprarezervarile, caz in care responsabilitatea revine companiei aeriene sau unitatii de cazare) sau unor cauze dintre cele prevazute la cap. IV pct. 4.7 lit. b).
• anularea s-a facut din vina turistului.
5.7. Turistul are dreptul sa rezilieze/denunte unilateral in orice moment, in tot sau in parte, contractul, iar in cazul in care rezilierea/denuntarea unilaterala ii este imputabila este obligat sa despagubeasca Agentia pentru prejudiciul creat acesteia, conform prevederilor Cap. VI din prezentul contract, cu exceptia cazurilor de forta majora definite conform legii, survenite dupa incheierea contractului si dovedite prin inscrisuri emise de Ministerul Afacerilor Externe, aviz emis de Camera de Comert si Industrie a Romaniei sau orice alt mijloc de proba. Despagubirea se poate ridica la maximul pretului pachetului de servicii turistice contractat.
5.8. In cazul in care turistul alege sa se mute la un alt hotel decat cel contractat initial si achitat, responsabilitatea financiara a renuntarii ii apartine. Agentia va rezolva cerintele turistului in limita posibilitatilor, eventualele diferente de pret urmand a fi suportate de catre turist.
Daca turistul solicita nemotivat schimbarea hotelului, structurii camerelor sau a oricarora dintre servicii, aceasta echivaleaza cu rezilierea/denuntarea unilaterala a contractului, cu aplicarea penalitatilor prevazute la Cap. VI din prezentul contract la momentul respectiv si incheierea unui nou contract.
5.9. Turistul este obligat sa achite la receptia unitatii hoteliere taxa de statiune, taxa de salubritate, precum si alte taxe locale, fara a putea pretinde despagubiri sau returnarea sumelor de la Agentie.
5.10. Turistul este obligat sa prezinte la receptia unitatii hoteliere actele sale de identitate, precum si documentul de calatorie eliberat de agentie (voucher, bilet de excursie etc.), in vederea acordarii serviciilor turistice.
5.11. Turistul ia la cunostinta ca serviciile pe care le achizitioneaza fara ca acestea sa faca parte din contractul cu agentia de turism, sunt in stricta responsabilitate a prestatorului local, sunt guvernate de legislatia tarii de destinatie, iar agentia de turism nu are nici o responsabilitate asupra prestatiilor in cauza.
5.12. Daca pentru efectuarea calatoriei este necesara indeplinirea de catre turist a unor formalitati suplimentare (de ex. calatoria impreuna cu minori, situatia in care numele turistului este schimbat ca urmare a casatoriei/desfacerii ei, etc.), acesta are obligatia de a indeplini toate cerintele legale. Pentru o informare optima, Agentia recomanda si consultarea site-ului Politiei de Frontiera. In cazul in care turistul nu isi respecta obligatia de a se informa cu privire la formalitatile suplimentare necesare in vederea efectuarii calatoriei care nu sunt in sarcina Agentiei (de ex. in cazul calatoriei cu minori, imputernicire din partea parintelui sau reprezentantului legal ce nu il insoteste, cazier judiciar, sau orice alte documente suplimentare – enumerarea fiind exemplificativa), Agentia este exonerata de orice raspundere in cazul imposibilitatii efectuarii calatoriei.
5.13. Agentia de turism recomanda turistilor contactarea acesteia cu 24 ore inainte de plecare pentru reconfirmarea detaliilor de imbarcare (orar de zbor, loc imbarcare, etc.).
5.14. In cazul in care o singura persoana angajeaza servicii pentru un numar mai mare de turisti, conditiile contractuale se extind in mod automat asupra intregului grup pentru care au fost achitate serviciile.
5.15. Turistul este obligat sa foloseasca mijloacele de transport, camera de hotel si bunurile din dotarea acesteia ca un bun proprietar si potrivit destinatiei lor. Agentia nu se face vinovata de eventualele pagube produse sau vatamari suferite de turist ca urmare a nerespectarii acestui alineat.
5.16. Turistul are obligatia sa respecte locul, data si ora plecarii atat la dus cat si la intors, precum si locurile, datele si orele stabilite pe parcursul programului turistic contractat. Toate cheltuielile si daunele produse ca urmare a nerespectarii de catre turist a prevederilor privind locurile de intalnire si orarele, vor fi suportate de catre acesta.
5.17. In cazul in care turistul care a intrat pe teritoriul statului in care se realizeaza pachetul de servicii turistice refuza sa se mai intoarca in Romania si autoritatile din tara respectiva fac cheltuieli de orice natura cu acesta, turistul respectiv are obligatia de a suporta toate aceste cheltuieli.
6. Renunțări, penalizări și despăgubiri
6.1. Renunțarea de către Turist: Turistul poate înceta contractul privind pachetul de servicii turistice în orice moment înainte de începerea acestuia, dar va plăti penalizările aferente, conform detaliilor de mai jos, dacă nu se specifică altceva în Bonul de Comandă:
a) Servicii turistice externe:
• 40% din prețul pachetului, pentru renunțarea cu mai mult de 45 zile calendaristice înainte de plecare;
• 60% din prețul pachetului, pentru renunțarea cu 44-31 zile calendaristice înainte de plecare;
• 80% din prețul pachetului, pentru renunțarea cu 30-21 zile calendaristice înainte de plecare;
• 100% din prețul pachetului, dacă: pachetul a fost achiziționat dintr-un program special (Early Booking, Black Friday, Last Minute etc.) indiferent de momentul renunțării SAU renunțarea are loc cu mai puțin de 20 zile calendaristice înainte de plecare.
b) Servicii turistice interne:
• 30% din prețul pachetului, pentru renunțarea cu mai mult de 30 zile calendaristice înainte de sejur;
• 100% din prețul pachetului, dacă: pachetul a fost achiziționat dintr-un program special (Early Booking, Black Friday, Last Minute etc.), indiferent de momentul renunțării SAU renunțarea are loc cu mai puțin de 30 zile înainte de începerea sejurului.
6.2. Modificări solicitate de Turist: Orice modificare a contractului (ex.: schimbarea unității de cazare, a datei de plecare, a numelui sau a titularului contractului) se poate realiza doar dacă:
• există această posibilitate;
• nu contravine condițiilor de penalizare aplicabile.
Toate cererile de modificare sau anulare trebuie transmise în scris și vor fi soluționate conform condițiilor aplicabile fiecărui program/produs.
6.3. Incetarea contractului de către Agenție: Agenția Organizatoare poate înceta contractul și rambursa integral sumele achitate (în bani sau prin voucher, conform condițiilor Agenției Organizatoare) fără obligația de a plăti despăgubiri suplimentare, în următoarele cazuri:
a) Numărul de participanți este mai mic decât cel minim specificat în contract, iar Turistul este informat în termenele următoare:
• cu cel puțin 20 zile înainte de plecare, pentru călătorii mai lungi de 6 zile;
• cu cel puțin 7 zile înainte de plecare, pentru călătorii de 2-6 zile;
• cu cel puțin 48 de ore înainte de plecare, pentru călătorii mai scurte de 2 zile.
b) Circumstanțe inevitabile și extraordinare împiedică executarea contractului, iar Agenția informează Turistul imediat, înainte de începerea pachetului.
6.4. Renunțarea pe parcursul programului turistic: Dacă Turistul renunță, total sau parțial, la serviciile oferite în timpul desfășurării programului turistic, acesta nu are dreptul la rambursare sau despăgubiri.
În cazul renunțării din motive medicale, rambursarea se poate face doar de către compania de asigurare, dacă Turistul a încheiat o poliță storno.
6.5. Servicii neexecutate: Dacă din motive independente de Agenție, Turistul nu beneficiază de unul dintre serviciile incluse în pachet, Agenția Organizatoare va returna cel mult contravaloarea serviciului respectiv
4.10. Clasificarea unităților de cazare: Unitățile de cazare sunt clasificate conform normelor țării de destinație. Orice discrepanțe între clasificarea oficială și așteptările Turistului nu constituie motiv pentru despăgubiri sau rezilierea contractului. În caz de reziliere din acest motiv, Agenția nu va rambursa prețul sau plăti penalități
7. Reclamatii si litigii, asistenta calatorilor si raspunderea contractuala
7.1. Reclamații la fața locului:Dacă turistul este nemulțumit de serviciile turistice primite, acesta are obligația de a întocmi o sesizare scrisă, clară și explicită, privind deficiențele constatate.
Sesizarea trebuie transmisă prompt reprezentantului Agenției și prestatorului de servicii turistice (hotel, restaurant, reprezentanți locali ai turoperatorului).
7.2. Reclamații ulterioare: Dacă sesizarea nu este soluționată sau este soluționată parțial, turistul poate depune o reclamație scrisă la sediul Agenției în termen de maximum 5 zile calendaristice de la încheierea călătoriei. Agenția va răspunde în termen de 30 zile calendaristice de la primirea reclamației. Reclamațiile depuse peste termen nu vor fi acceptate. Se acceptă doar reclamațiile făcute în nume personal și la momentul producerii evenimentului. Reclamațiile colective sau depuse la finalul programului, fără notificare prealabilă, nu vor fi luate în considerare.
7.3. Neconformități și remediere: Dacă un serviciu de călătorie nu se execută conform contractului, Agenția organizatoare va remedia neconformitatea, cu condiția ca turistul să informeze imediat Agenția. Agenția nu este obligată să remedieze neconformitatea dacă:
a) Remedierea este imposibilă;
b) Remedierea implică cheltuieli disproporționate, raportat la anvergura neconformității și valoarea serviciilor afectate.
Dacă remedierea nu este posibilă, turistul are dreptul la o reducere de preț corespunzătoare.
7.4. Exonerare de răspundere: Agenția este exonerată de orice răspundere pentru neconformitățile care nu au fost comunicate imediat de turist.
7.5. Soluționarea amiabilă a litigiilor: În cazul unor divergențe legate de contract, părțile vor încerca să rezolve litigiul pe cale amiabilă. Se pot utiliza mecanismele de soluționare alternativă a litigiilor (SAL), conform Ordonanței nr. 38/2015 privind soluționarea alternativă a litigiilor dintre consumatori și comercianți.
7.6. Soluționarea judecătorească a litigiilor: Dacă litigiul nu poate fi rezolvat pe cale amiabilă, acesta va fi soluționat de instanța competentă de la locul încheierii contractului, respectiv sediul Agenției Organizatoare.
7.7. Asistența călătorilor aflați în dificultate: Agenția oferă asistență călătorilor aflați în dificultate prin:
a) Furnizarea de informații privind serviciile de sănătate, autoritățile locale și asistența consulară;
b) Sprijin în comunicarea la distanță și identificarea unor servicii de călătorie alternative.
Dacă dificultatea a fost cauzată de turist prin neglijență sau intenție, Agenția poate percepe un comision rezonabil pentru asistență.
7.8. Datele de contact ale Agenției: Pentru reclamații, asistență sau raportarea unei neconformități, turistul poate contacta Agenția utilizând următoarele date:
Telefon: +40766404460 E-mail: contact@alegevacanta.ro
8. Asigurari
8.1 Conform prevederilor OG nr. 2/2018 si ale Ordinului 156/2019 emis de Ministerul Turismului, calatorul este asigurat pentru rambursarea sumelor achitate de acesta in legatura cu pachetele de servicii de calatorie, in cazul insolventei agentiei de turism organizatoare si in legatura cu serviciile de calatorie asociate, cum sunt definite la art. 3 pct. 16 din OG nr. 2/2018, in masura in care Organizatorul faciliteaza servicii de calatorie asociate, la Societatea de Asigurare ................................................... cu sediul in ............................................ Politele de Asigurare privind protectia in caz de insolventa a agentiei de turism organziatoare sunt:
- Polita de Asigurare seria ....... nr. 5........... privind protectia in caz de insolventa a agentiei de turism organziatoare valabila pâna la data de ...................
8.2 Daca in prezentul contract este inclus transportul de pasageri, garantia prevazuta la art. 8.1 include repatrierea calatorilor, indiferent daca executarea pachetului este afectata de insolventa Agentiei sau calatorul se afla in imposibilitatea intoarcerii la locul de plecare sau la locul convenit de parti.
8.3 Valoarea despagubirii:
8.3.1 In cazul in care calatoria nu a inceput, valoarea despagubirii este egala cu valoarea sumelor achitate efectiv de calator in baza prezentului contract, in masura in care serviciile relevante nu sunt furnizate ca urmare a insolventei Agentiei.
8.3.2 Daca in prezentul contract este inclus transportul de pasageri si calatorul se afla in imposibilitatea intoarcerii la locul de plecare, din cauza insolventei Agentiei, despagubirea este egala cu contravaloarea serviciilor de calatorie neprestate calatorului si achitate de acesta in baza acestui contract, la care se adauga costul repatrierii.
8.3.3 In cazul in care calatorul a beneficiat de repatriere in conditiile art. 8.2.:
a) Calatorul nu mai beneficiaza de nicio alta despagubire de la Asigurator, in situatia in care repatrierea intervine ca urmare a nerespectarii de catre Agentie a obligatiilor contractuale fata de partenerii sai;
b) Calatorul beneficiaza de rambursarea contravalorii serviciilor de calatorie neprestate si achitate de acesta in baza prezentului contract, fara a se scadea cheltuielile cu repatrierea efectuate de Asigurator, in cazul insolventei Agentiei.
8.3.4 Asiguratorul poate propune calatorului o oferta de servicii alternative corespunzatoare pentru continuarea derularii pachetului, in conditiile prevazute de Ordinul nr. 156/2019 emis de Ministerul Turismului. In situatia in care calatorul accepta oferta propusa, acesta nu beneficiaza de nicio despagubire suplimentara.
8.4 Conditiile de despagubire:
8.4.1 Calatorul va anunta imediat Asiguratorul prin telefon sau fax in cazul in care Agentia aflata in stare de insolventa nu efectueaza repatrierea sa.
8.4.2. In cazul in care calatorul solicita de la Agentie rambursarea sumelor achitate si/sau a costului repatrierii, acesta transmite documentele justificative, in copie, catre Agentie, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire având obligatia sa pastreze documentele justificative, in original.
8.4.3. Calatorul poate solicita Agentiei aflata in stare de insolventa, rambursarea sumelor achitate de acesta si/sau a costului repatrierii astfel:
a) in termen de maximum 30 de zile de la data declararii insolventei Agentiei, daca aceasta a survenit ulterior datei incheierii pachetului neexecutat/executat partial;
b) in termen de 15 zile lucratoare de la data incheierii executarii pachetului in situatia in care declararea insolventei este anterioara acesteia.
8.4.4. In situatia in care se dispune radierea Agentiei ca urmare a falimentului, calatorul va transmite solicitarea de rambursare a sumelor platite direct Asiguratorului in termen de 15 zile lucratoare de la data radierii.
8.4.5. In situatia prevazuta la alin. 8.3.2., calatorul poate solicita Agentiei rambursarea costului repatrierii, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, in termen de 15 zile lucratoare de la data repatrierii.
8.4.6. In termen de 5 zile lucratoare de la data transmiterii solicitarii conform art. 8.4.3, 8.4.4. sau 8.4.5., dupa caz, Calatorul notifica in scris Asiguratorul in legatura cu solicitarea adresata Organizatorului privind rambursarea sumelor achitate de acesta si/sau a costului repatrierii.
8.4.7. In termen de 15 zile lucratoare de la data confirmarii de primire a notificarii de la art. 8.4.1. sau 8.4.4., dupa caz, calatorul transmite Asiguratorului, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, cererea de despagubire insotita de documentele justificative care cuprind cel putin urmatoarele:
a) contractul de comercializare a pachetului de servicii de calatorie;
b) confirmarile de primire precizate la art. 8.4.2. sau 8.4.5., dupa caz;
c) copiile documentelor care atesta achitarea serviciilor (de ex. chitante, ordine de plata), in cazul cererilor de rambursare a sumelor achitate de calator;
d) copiile documentelor de transport si cazare, dupa caz, in cazul cererilor de rambursare a costului repatrierii.
8.4.8. Despagubirea va fi platita in termen de 30 de zile lucratoare de la data primirii de catre Asigurator a documentelor justificative de la calator.
8.4.9. In cazul in care, dupa plata despagubirii, Organizatorul plateste sumele datorate calatorului, acesta restituie Asiguratorului despagubirea primita, in termen de 30 de zile lucratoare de la data primirii sumelor de la Agentie.
8.5. Facultativ, calatorul are posibilitatea incheierii unui contract de asigurare, care sa acopere taxele de transfer sau a unui contract de asistenta care sa acopere taxele de repatriere in caz de accidente, de boala sau deces, a unui contract de asigurare pentru bagaje, a unui contract de asigurare pentru servicii medicale la destinatie ori a unei asigurari storno sau altor tipuri de asigurari de calatorie. Agentia recomanda incheierea unei asigurari storno pentru acoperirea eventualelor penalitati de anulare. Calatorul se poate informa in agentii despre cazurile acoperite de asigurarea storno, aceasta putând fi incheiata in agentia de turism de unde acesta a achizitionat pachetul de servicii de calatorie, daca agentia ofera acest tip de serviciu.
8.6. Agentia nu se face vinovata de eventuala nerespectare a obligatiilor stipulate in politele de asigurare contractate prin intermediul Organizatorului, deoarece aceasta este doar intermediar intre calator si asigurator.
9. Prelucrarea datelor cu caracter personal
9.1. Agenția va prelucra datele personale strict pentru organizarea călătoriei, în conformitate cu GDPR.
9.2. Datele sunt colectate pentru:
a) rezervare și emitere documente de călătorie;
b) îndeplinirea obligațiilor legale.
9.3. Călătorul are dreptul la acces, rectificare și ștergere a datelor personale.
10. Clauze finale
10.1. Conformitatea legală: Prezentul contract respectă prevederile legale în vigoare la data redactării și poate suferi modificări ulterioare impuse de schimbări legislative.
10.2. Clasificarea unităților de cazare și mijloacelor de transport: Unitățile de cazare și mijloacele de transport sunt clasificate de organismele abilitate din țările de destinație, conform normativelor și procedurilor locale existente. Aceste clasificări pot diferi în funcție de țară și tipul destinației.
10.3. Aplicabilitatea legislației: Prezentul contract este guvernat de legislația din România.
Declarație:
Declar pe propria răspundere că am luat la cunoștință toate clauzele prevăzute în Anexa la Contract (programul turistic, detaliile serviciilor turistice, preț, precum și toate celelalte informații) și sunt de acord cu acestea.
Turist: .......................
Agentia de turism
ALEGE VACANTA